Kommande expeditioner
Tidigare expeditioner
Himlen var fri från moln hela förmiddagen, men mitt på dagen dök oroväckande moln upp i öst. Månen hade redan påbörjat sin vandring över solen och med bara 15 minuters total solförmörkelse började oron sprider sig bland expeditionsdeltagarna. Skulle de grå molnen dra in över oss och förstöra den fantastiska astronomiska showen?
En total solförmörkelse sker när solen, månen och jorden står i en perfekt linje. Månen blockerar all solljus och under några minuter blir dag till natt. Företeelsen är ytterst sällan och några lyckligt lottade som får uppleva den får minnen för livet. Det nästan overkliga ögonblicket, där månen tar över första biten av solskivan. Sekunderna, då det plötsligt blir mörkt. Och euforin, när solen kommer fram igen.
USA-resan började i Washington D.C., fyra dagar före solförmörkelsen. Här gick startskottet till expeditionen med en VIP-kväll på National Air and Space Museum. I vanliga fall är museet fyllt av tusentals besökare som beundrar de fantastiska skatterna från flyg- och rymdfartshistorian, men denna kväll hade vi hela museet för oss själva. Efter en välkomstdrink under det berömda flygplanet som Lindbergh i 1929 korsade Atlanten med, dukades det upp till galamiddag mellan museets samling med raketer från rymdkapplöpningen. Därefter hade vi tid till att i lugn och ro gå på upptäckt i museet.
Dagen efter stannade vi vid Udvar-Hazy-museet i utkanten av Washington, som bland annat utställer rymdskeppet Discovery. Därefter gick turen vidare mot syd genom de vackra Appalacherna till charmerande Stonewall Jackson Hotel i den gamla sydstatsstaden Staunton. Efter en riktig sydstatsmiddag höll expeditionsfotografen Göran Strand en spännande föreläsning om fotografi och hans jakt på norrsken, solförmörkelser och himlakroppar långt borta.
Slutdestinationen var lyxhotellet Brasstown Valley Resort, där vi hade ett par dagar till att uppleva den vackra naturen, spela golf, besöka en lokal vingård, lyssna på föreläsningar av vår expert, astrofysiker Anja C. Andersen, och förbereda oss för den stora finalen: den totala solförmörkelsen.
Under hela expeditionen hade vi kontakt till vår meteorolog, Morten Lynge, som varje dag höll oss uppdaterat med väderutsikten och sista kvällen fick expeditionsdeltagarna träffa ett svårt beslut: Skulle man stanna på resorten eller köra vidare på jakten efter en molnfri himmel? Myndigheterna förväntade trafikkaos, när miljontals amerikaner skulle ut och uppleva “The Great American Eclipse” och som tur är valde alla deltagare att stanna. Ett smart val.
Redan följande eftermiddag började de mest fotointresserade expeditionsdeltagare att ställa upp deras ting vid den vackra Sunset Pavillon, som resorten hade reserverat till oss. Men 10 minuter före den total förmörkelsen verkade det som ett litet vitt moln skulle förstöra hela upplevelsen för oss. Som tur var höll den sig borta till den totala förmörkelsen nästan var över. Faktiskt hjälpte molnet till att förlänga upplevelsen, då solljuset igen träffade på bergen på månen och skapade så kallade Baileys pärlor – ett otroligt vackert fenomen som gjorde ett intryck på oss alla.
Att molnen senare täckte nästan hela solen var nästan glömt. Vi hade redan börjat att skåla med champagne, prata om den helt obeskrivliga upplevelsen – och planera en resa till Chiles öknen, där den nästa solförmörkelsen i 2019 kommer att kasta sin skugga.
Se många fler bilder från vår expedition här
Kundeservice Bonnier Publications International AS |